MC 2758 – Boekenstudie – Learning Leadership

by Danielle Ploegmakers on 6 april 2017

in Morningcoach

Iedere donderdag behandeld JB Glossinger een boek wat erg interessant is om jezelf te verbeteren. Deze maand is dat het boek Learning Leadership: The Five Fundamentals of Becoming an Exemplary Leader geschreven door James M. Kouzes en Barry Z. Posner. Het boek gaat over de 5 dingen die ene leider mag doen om een geweldige leider te worden vanuit authenticiteit.

Het is belangrijk om echt dingen in de wereld te zetten. Om een leider te worden en leiders te creëren. Het gaat namelijk over een leider in je leven te worden. In je huis, in je familie, in je werk, in je persoonlijke ontwikkeling. Neem de leiding. De beste leiders zijn de beste studenten. Je hoeft namelijk alleen maar een stel vaardigheden te hebben en die te verbeteren. Iedere vaardigheid is te leren, sommige gaan snel en andere gaan langzaam.

5 Dingen Om Leiderschap Te Leren

 1. Geloof dat je het kan
 2. Streef om te excelleren
 3. Daag jezelf uit
 4. Neem ondersteuning aan
 5. Oefen bewust

Vraag jezelf constant de vraag: Hoe kom ik daar waar ik wil komen? Wat is er nodig? Wat heb ik aan vaardigheden nodig? Hoe kan ik deze vaardigheden laten groeien? Door hier constant en consequent aan te werken ga je stapje voor stapje vooruit.

Mythen Over Leiderschap

Leiders moeten een bepaald talent hebben

We hebben het net al gehad dat het vooral om de vaardigheden van een leider gaat en niet het talent van een leider. Het is belangrijk dat je weet hoe je deze vaardigheden over kan brengen naar anderen. Dat kan je al heel simpel doen door de manier hoe je het geleerd hebt op jouw eigen manier aan iemand anders te vertellen. Helemaal geen talent bij nodig!

Leiderschap hoort bij een functie

Om een leider te zijn is het helemaal niet belangrijk dat je een baan hebt waarin leiderschap belangrijk is. Leiderschap gaat namelijk veel verder dan alleen je werk. Als je alleen al jezelf in jouw leven leid, dan kom je een heel eind verder dan de plek waar je nu in jouw levenslijn staat.

Doe alleen dingen die natuurlijk voor je zijn

Als ik alleen dingen had gedaan die natuurlijk voor mij waren, dan waren er zoveel dingen die ik in mijn leven niet gedaan heb, waar ik enorm veel plezier van gehad heb. Als ik alleen al denk aan de vele dingen die ik met Twirlen gedaan en bereikt hebt, dan is dat echt ongelooflijk.

Het helpt natuurlijk wel mee als je een talent hebt voor bepaalde dingen, omdat het dan sneller gaat. Dat zegt niets over de mate van oefening die je er daarna nog in stopt. Stel we hebben het over het gooien van een basketbal in een net. Iemand kan een natuurlijk talent hebben en daardoor 7 van de 10 keer de bal goed hebben. Jij zonder talent doet dit 3 uit de 10 keer. Echter als degene zonder talent een jaar lang niets doet en jij iedere dag aan het trainen bent, constant aan het voelen en kijken hoe je de bal moet gooien dat hij in het net komt, kan het goed zijn dat je na een jaar 9 van de 10 goed hebt en die ander nog steeds 7 uit de 10.

Ik hou hierom heel erg van de spreuk van Tony Robbins: Constant and Never-ending Improvement. Altijd kijken wat je beter kan doen en die stap zetten.

Je moet als leider zelfredzaam zijn

Absoluut niet! Als leider is het juist belangrijk dat je een samenhang van talenten ziet en die met elkaar kan verbinden, zodat het gezamenlijke doel naar voren komt.

Er zit een enorme kracht in het feit dat je kan erkennen dat iemand er beter in is dan jij en vragen of deze persoon voor jou wilt doen wat jij graag wilt doen.

Hoe word je een leider?

 1. Modeleer de weg. Kijk wat je waardes en je visies zijn en bouw vanuit daar verder.
 2. Inspireer anderen met jouw visie. Wat is het wat jij aan het eind van de horizon als ideaal ziet?
 3. Daag het proces uit. Wat werkt er? Wat kan je doen om het beter te laten werken? Het feit dat je
 4. Geef anderen de mogelijkheid om actie te ondernemen. Laat je ego gewoon thuis. Het gaat om het grotere doel en hoe je daar samen kan komen.
 5. Geef moed aan het hart. Zorg dat jij en anderen in hun hart voelen wat mogelijk is en vanuit hun hart de moed hebben om actie te ondernemen.

Geloof vooral dat jij kan leren om een leider te zijn. Blijf constant leren en het gaat iets worden dat authentiek uit je komt. Vind uit wat jouw manier van leren is. Niet iedereen leert uit boeken, sommige mensen willen het doen en anderen willen het voelen of juist eens met anderen checken of het voor hen werkt.

Minder is zeker niet meer als het om leren gaat. Het gaat om het uitbreiden van je geest en steeds weer nieuwe ideeën tot je nemen.

Stages van leiderschap:

 1. Kijk hoe anderen leiding geven
 2. Kijk in jezelf en voel hoe jij graag leiding zou willen geven
 3. Vind jouw eigen manier en ga op die manier leiding geven

Heb De Ambitie Om Te Excelleren

Niemand kan een leider van je maken. Het is iets wat vanuit jezelf mag komen. Je mag bij jezelf voelen wat er authentiek uit jezelf komt wat je naar buiten wilt brengen.

Het mag jouw ambitie zijn om andere mensen succesvol te maken. What is belangrijk voor jou? Ga in een bepaalde richting en ben mindful in het moment.

Geef jezelf de tijd om te vertragen en je gedachten te evalueren. Luister nar alle zwakke signalen van je team. Kijk om je heen en zie wat er om je heen nodig is. Er zijn altijd dingen om je heen die verbetering nodig hebben.

Het gaat niet om jou, het gaat over de gedeelde visie en waarden. Geef aan iets wat groter is dan jezelf

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: